Riäkkylän murre

Riäkkylässä puhuttaan ommoo kieltä. Sitä voip kuunnella vaikkapa tästä ohjelmasta:

Ommoo kieltä Riäkkylässä

Ohjelma on tallennettu YLE:n Elävään arkistoon, se on tehty ja esitetty tv:ssä vuonna 2000. Siinä Riäkkylän murretta puhuvat monet tutut henkilöt. Tään jäläkeen lapsetkii oppi, että raivoominen ei aina oo pahasta vuan voip olla hyväkkii käyvvä vaikka jo uamusta raivvoomaan.

Murrenäytteet Kotuksen sivuilla

Rääkkyläläistenkin puhuma murre on muuttunut. Viime vuosisadalla puhuttuja murteita on tallennettu Kotuksen sivuille: Suomen murrekirjan äänitteitä. Sinne on tallennettu ääninäytteitä vuoden 1959 kuntajaon mukaan, 492 kappaletta. Mukana on myös luovutettujen alueiden kunnista tulleiden murrenäytteitä. Käykääpäs kuuntelemassa tämä nauhoite Rääkkylän murteesta, siinä puhuu vuonna 1880 syntynyt Tiina Multanen. 

Naapurikuntien murrenäytteet: Kiteen murrenäytteen puhuu vuonna 1888 syntynyt Amalia Lintunen. Hän kertoo lampaiden hoidosta ja kertoo milloin sudet tulivat Kiteelle.  Liperin murrenäytteen  antaa vuonna 1882 syntynyt Antti Lappalainen, joka kertoo hurjan jutun ketun metsästyksestä. 

Riäkkylän murresanakirja

Riäkkylän murteeseen voi tutustua lukemalla Markku Halosen kirjoittamaa kirjaa: Karjalaine savonkorjjuu: ylj 2000 makkiita savokarjalaista murresannoo Riäkkylästä.