Ajankohtaista

6.3.2021

Rääkkylä-filmi, kuvaus ja ohjaus Paavo Luostarinen

Rääkkylä-Seura on tuottanut ensin VHS-version ja sitten DVD-version vanhasta Rääkkylä-elokuvasta, jonka on aikoinaan kuvannut ja ohjannut Paavo Luostarinen. Elokuva kertoo 1950-luvun lopun maatalousvaltaisesta pitäjästä ja sen kehityksestä. Filmi oli loppuunmyyty, mutta pyynnöstä tilasimme muutamia uusia DVD-elokuvia. Nyt kannessa on alunperin VHS-kasetin kannessa ollut Matti Hirvosen maisemamaalaus, jota muuten saa myös postikorttina. 

Elokuvan aiheet liittyvät yhtä hyvin tuon aikaiseen työntekoon kuin palveluihin ja maisemakuvauksiinkin. Esillä ovat niin Kivisalmen riimulossi kuin Rääkkylän kaunis puukirkko.

Lähetimme elokuvat sen jo varanneille ja loput kaksi kappaletta ovat myynnissä Onnen kaupassa. Jos kiinnostut, voit tilata elokuvaa DVD-versiona tai tikulle tallennettuna. Ota yhteyttä johonkin hallituksen jäseneen, yhteystiedot täällä.

 

13.2.2021

Uusi vuosi, uudet kujeet. Rääkkylä-seuran hallitus on järjestäytynyt  kaudelle 2021. Jo syyskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Erja Moore. Hallituksen kokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Timo Saarinen, sihteeriksi Suvi Hirvonen ja rahastonhoitajaksi Ari Vaittinen. Hallituksessa toimivat lisäksi Tomi Helanne, Irene Riikonen ja Aarne Rouvinen. Jos olet kiinnostunut toimimaan Rääkkylä-Seuran hallituksessa, otatko yhteyttä meihin – sääntöjen mukaan hallitusta voi kevätkokouksessa täydentää kahdella jäsenellä (hallituksessa on pj + 6-8 jäsentä).

Kevätkokous pidetään lauantaina 24.4.2021. Kokoonnutaan klo 10 Paksuniemeen ja käydään läpi (=siivotaan) Paksuniemen alueella olevat museorakennukset: riihi, pirtti ja savusauna. Museoalueelle on tulossa opaste ja sen avulla alueella voi vierailla ja käydä katsomassa rakennukset kesän aikana. Siivoustalkoiden aikana/jälkeen syömme kevyen kenttälounaan Paksuniemessä ja siirrymme kokoukseen. Kokouksessa esitelmöi Rääkkylän historian kirjoittaja Pekka Kauppinen.

Uudistamme kevään aikana näitä nettisivuja. Salpalinja -sivu on aloitettu, ja tulossa on Museovene-sivu. Rääkkylä-Seuran ”Prinsessa Ruusunen”, eli museovene lähtee näyttelyyn Kiteellä pidettävään arkeologiseen päivään 8.5.2021. Tiedotamme tästä lisää myöhemmin.

***********************************************************************

Tästä alaspäin voit lukea vuoden 2020 Ajankohtaiset asiat.

***********************************************************************

12.12.2020

Ja lamppu sammui…

Pitäjämuseoon Saviniementielle syttynyt lamppu on sammunut. Saimme kunnanhallitukselta 8.12.2020 vastauksen, jossa kerrotaan että pitäjämuseorakennukseen tehdyt sähköasennukset on purettu. Museon avainkin on nyt palautunut takaisin Rääkkylä-Seuralle (12.12.2020). Kunnasta toivotaan hyvän yhteistyön jatkuvan, ja varmaan nyt saamme yhteistyössä museorakennuksen ulkokuoren kunnostettua jo ensi kesänä.  Käsitellään seuran kevätkokouksessa 2021 rakennuksen kunnostus tarkemmin. Nyt on mahdollisuus  kutsua iso joukko rääkkyläläisiä ja kunnan toimijoita perinteisiin talkoisiin, tehdä jo alkukesästä rakennuksen seinien kunnostus ja rakennuksen maalaus punamultamaalilla.  

7.12.2020

Ja kaikki alkoi yhdestä lampusta…

17.11.2020 Saviniementiellä sijaitsevasta pitäjämuseosta alkoi kuulua kummia. Vain harvakseltaan kesäaikaan aukiolleeseen museorakennukseen oli asennettu ulkovalot ilman että Rääkkylä-Seuralta olisi asiasta kysytty! Ohikulkijat kiinnittivät valoihin huomiota, ja olimme hyvin huolissamme paloturvallisuudesta. 

Koska Rääkkylä-Seura omistaa museona toimivan entisen viljamakasiinin (lahjoitus manttaalikunnalta vuonna 1962), mutta ei ollut tietoinen ulkovalon asennuksesta, asiaa lähdettiin selvittämään. Ja selvittämään, selvittämään – kenen määräys? kenen rakennus? kenen sähköliittymä? Kunta oli siis asialla, ja valot oli asennettu Rääkkylä-Seuran omistamaan rakennukseen ja sähköliittymään. Rakennus on vakuutettu museorakennuksena, jota käytetään vain kesäisin. Vakuutusyhtiön mukaan mahdollisen tulipalon sattuessa sähköasennusten seurauksena,  korvausvastuu on sähköasennusten tekijätaholla. Selvisi myös että rakennus on kunnan maalla, eikä seuralla ole tietoa onko maa-alasta joskus tehty vuokrasopimus. 

 

Asiat eivät oikein ottaneet selvitäkseen ja niinpä kirjoitimme Rääkkylän kunnanhallitukselle kirjeen. Odotamme vastausta.

 

26.11.2020

Rääkkylä-Seuran syyskokous pidettiin 15.11.2020. Kokouksessa valittiin seuran hallitus vuodelle 2021. Puheenjohtajana jatkaa Erja Moore ja hallituksessa toimivat Tomi Helanne, Suvi Hirvonen, Irene Riikonen, Aarne Rouvinen, Timo Saarinen ja Ari Vaittinen. Sääntöjen mukaan hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi 6-8 jäsentä. Kevätkokouksessa hallitusta voidaan täydentää vielä kahdella jäsenellä, tämä toiminnasta kiinnostuneille vinkiksi. Kokouksessa käytiin vilkas keskustelu ja hyväksyttiin seuran melkoisen pitkä toimintasuunnitelma vuodelle 2021.

Rääkkylä-Seuran vastuulla oleva Rääkkylän historian kirjoittaminen on edennyt hyvin! Kirjoittajasopimus on laadittu Pekka Kauppisen kanssa. Hän tuntee Rääkkylää jo aiempien historiakirjoitustensa kautta, kun hän oli päävastuussa teoksen Pitäjä rajojen mailla kirjoittamisesta. Hän on kirjoittanut myös Kiteen historian Kahteen suuntaan katsonut

Historian kirjoittamiseen liittyy vuosina 2021 ja 2022 Rääkkylä-Seurassa muutakin toimintaa – koronarajoitusten ja suositusten poistumisen jälkeen, tarkempaa tietoa on siis tulossa myöhemmin.

Toimintasuunnitelmassa on nyt Paksuniemen museoalueen kunnostus, sinne kutsumme talkooväkeä kevään mittaan.

 

22.10.2020

Rääkkylän kirjasto on tulostanut asiakkaiden käyttöön Raimo Virkkusen toimittaman, Rääkkylän osuusmeijerin historiikin YHTEISTYÖSSÄ YLEVYYTEMME, SOVUSSA SUURUUTEMME.

Teos on julkaistu täällä Rääkkylä-Seuran sivuilla kohdassa Historiaa, tässä linkki teokseen.

Pohjois-Karjala -lehdessä 8.10.2020 on juttu kirjasta ja kirjoittajasta. Käykäähän lukemassa!

 

31.8.2020

Erkki Soinisen siluettitöiden näyttely oli esillä Rääkkylän kirjastossa kesän ajan. Näyttely siirtyy Pyhäselän kirjastoon, jossa Erkki Soinisen töitä on esillä 1.9.2020 alkaen. 

29.8.2020

Rääkkylä-Seura osallistui Maakuntapäivänä Rääkkylässä pidettyyn Koivuniemi 100 vuotta -tapahtumaan. Erja Moore kertoi tapahtuman aluksi Koivuniemen historiasta ja talon toiminnasta kunnanlääkärin vastaanottona ja asuntona vuoteen 1962 saakka. Rääkkylässä 25 vuotta (1928-1953) kunnanlääkärinä toimineesta Ilmari Kohosesta ja hänen perheensä asumisesta Koivuniemessä saatiin valokuvia valokuvanäyttelyyn lääkäri Kohosen pojanpojalta Jorma Kohoselta. 

28.8.2020

Tutustuimme karjalaisiin juuriimme 16.8.2020. Kävimme Markku Ylösen opastuksella tutustumassa Anninkankaan hautausmaahan ja Kiteen ortodoksiseen keskukseen. Koti-Karjalassa 26.8.2020 julkaistiin juttu retkestämme otsikolla ”Rääkkylä-Seura itäisillä juurillaan”.

4.8.2020

Kutsu Rääkkylä-Seuran jäsenille! Tutustutaan lisää karjalaisiin juuriimme ja tehdään retki Kiteelle ortodoksiseen keskukseen, Anninkankaan kautta. Näin se menee:

Sunnuntai 16.8.2020

Tavataan klo 12 Anninkankaalla, ortodoksisella hautausmaalla (Täitimenniemi, Jaama). Markku Ylönen tulee paikalle ja esittelee meille tämän paikan.

Sitten siirrytään Kiteelle ja tutustutaan Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkkoon (osoite Valamontie 4).

Kahvit meille tarjotaan ja sen vuoksi ilmoittautuminen tarvitaan, vaikkapa viimeistään 12.8.2020. Ilmoittaudu sähköpöstilla:
erja.moore (at) pkarjala.net tai tekstiviestillä numeroon 040 577 4776.

3.8.2020

 

23.7.2020

Tapahtumakuulumiset

Seuran kevätkokous pidettiin 19.7.2020 Paksuniemen kesäteatterissa. Sää helli meitä +25 asteen lämpötilalla ja pidimmekin kokouksen kesäteatterin varjopuolella. Aluksi juotiin kahvit ja maisteltiin mustikkapiirakkaa. Sitten pidettiin kokous, käsiteltiin sääntömääräiset asiat, paikalla oli 16 seuran jäsentä.

Kokouksen jälkeen julkistettiin Rääkkylän 50. Kunniaheinämies. Kunniaheinämiesparina palkittiin Marja ja Urho Tapanen, joille ojennettiin kunniakirja ansiokkaasta työstä Rääkkylän pitäjän ja kotiseudun hyväksi.  Kuvassa Kunniaheinämiespari Paksuniemen myllyssä kuvattuna. 

Vuoden 2020 Kunniaheinämiesparia haastateltiin paikallislehtiin ja haastattelut on luettavissa Koti-Karjalassa (22.7.) ja Kotiseutu-uutisissa (23.7.).

Seuraavaksi kuulimme Markku Ylösen esityksen kaukaisesta historiastamme: Mistä ensimmäiset rääkkyläläiset tulivat ja mistä nimi Rääkkylä on peräisin? Kuulimme muinaisista Karjalan vesireiteistä ja muinaisveneilystä. Esityksen jälkeen siirryimme myllymuseoon, jota pidimme auki klo 12-15. Museoesineiden lisäksi näytteillä oli 15 Erkki Soinisen siluettityötä.

Kokouksen aikana vapaaehtoiset avustajamme ahkeroivat myllyssä ja myllyn edessä. Kaupan oli seuramme tuotteita: t-paitoja, kestokasseja, kortteja ja jääkaappimagneetteja. Myllyssä oli ajoittain ruuhkaakin. Siluettityöt, muinaisvene, maailman suurin pokasaha ja yläkerrassa ”esitetty Vaarain filmi Oy:n teos” 1960-luvulta herättivät kävijöiden kiinnostusta. Rohkeimmat astuivat myllyn vaakaan, jonka kerroimme näyttävän pari kiloa oikeaa painoa vähemmän. Nähtiinpä pihalla vielä Markku Ylösen flash mob: Annukka, saaren neito.

 

Kiitos kaikille kokoukseen osallistuneille ja myllyssä vierailleille! 

 

7.7.2020

KOKOUSKUTSU

Rääkkylä-Seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään 19.7.2020 klo 12 Paksuniemen kesäteatterissa, osoite Paksuniementie 241, Rääkkylä. Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja täydennetään seuran hallitusta.

Kokousjärjestelyjen vuoksi pyydämme ilmoittautumista kokoukseen. Ilmoittautumiset sähköpostilla ari-o.vaittinen@pp.inet.fi tai tekstiviestillä numeroon 040 5774776. Osallistujille on kahvitarjoilu.

Kokouksen jälkeen julkistetaan vuoden 2020 Kunniaheinämies ja kuullaan Markku Ylösen esitys Rääkkylän muinaislöydöistä, muinaisista vesireiteistä ja asutuksen tulemisesta Rääkkylään.

Paksuniemen myllymuseo pidetään avoinna yleisölle kokouspäivänä klo 12-15. Myynnissä on Rääkkylä-Seuran tuotteita.

Rääkkylä-Seuran hallitus

26.6.2020

Rääkkylä-Seuran logolla varustettuja t-paitoja (15€) on myynnissä Onnen kaupassa . Samoin myynnissä on logolla varustettuja kestokasseja (5€).

Kokosimme myyntiin myös perinteisiä postikorttipaketteja (2€). Yhdessä nipussa on kolme Rääkkylä-korttia (valokuvia) ja kolme + kolme korttia, joissa on Matti Hirvosen piirroksia Rääkkylästä (kirkko ja maisema). 

Kaupan päälle vanhoja Kihaus-kortteja vuosien takaa!

20.6.2020

Suomen kesän vanhaa perinnettä kunnioittaen juhannuskokko poltettiin Paksuniemessä juhannusaattona 19.6.2020 klo 20. Edellisen päivän runsas sade poisti metsäpalovaroituksen juuri sopivasti juhannusaatoksi. 

17.6.2020

Juhannuskokko poltetaan juhannusaattona 19.6.2020 klo 20 Paksuniemessä, jos metsäpalovaroitus ei ole enää voimassa. 

15.6.2020

Erkki Soinisen siluettitöiden näyttely Rääkkylän kirjastossa

Rääkkylän kirjastossa on esillä Rääkkylän Niemisessä asuneen siluettitaiteilija Erkki Soinisen (1941-2008) taideteoksia. Nyt esillä on 52 taulua ja kaksi leikekirjaa. Lasivitriinissä on paperileikkeitä ja yksi tunnetun suomalaisen henkilön profiilikuva kiitoskirjeineen. 

Näyttely on avoinna kirjastossa 31.8.2020 saakka.

 

30.5.2020

Rääkkylä-Seuran kesä 2020 poikkeusoloissa

Rääkkylä-Seura toimii tänä kesänä poikkeusolojen rajoitukset huomioon ottaen. Yleisötapahtumat ja näyttelyt on jouduttu perumaan koronaepidemian vuoksi, mutta muuten toiminta on aktiivista. Toimintaan on saatu ohjeita ja vinkkejä oman väen lisäksi mm. Suomen Kotiseutuliitolta. 

Kesän aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua itsenäisesti Paksuniemen museoalueen rakennuksiin eli riiheen, pirttiin ja savusaunaan. Pitäjämuseo pidetään suljettuna, mutta Paksuniemen myllymuseoon harvinaisine veneineen voi tutustua erillisestä sopimuksesta. Nähtävillä on mm. tarkka kopio 1100-luvulla rakennetusta veneestä. Vene löydettiin Rääkkylästä vuonna 1976, ja se on saanut paikan Kansallismuseosta. Rääkkylässä on lisäksi kolme kotimuseota, jotka ovat kesäaikana auki sopimuksen mukaan. 

Rääkkylä-Seuran kevätkokous jouduttiin siirtämään, ja se pidetään Paksuniemen kesäteatterissa 19.7. noudattaen poikkeusoloihin kuuluvia turvavälejä. Kokouksessa julkistetaan perinteinen kunniaheinämies nyt 50. kerran. Käytännön järjestelyjen vuoksi kokouskutsussa pyydetään ilmoittamaan osallistumisesta etukäteen.

6.4.2020

Rääkkylä-Seuran hallitus piti etäkokouksen 5.4.2020. Kokouksessa kirjattiin Kotiseutuliiton ohjeiden mukaisesti, että toukokuussa pidettäväksi aiottu kevätkokous siirretään myöhemmäksi. Kevään ja kesän toimintaa on peruttu tai siirretty syksyyn: Pihatalkoot, museoveneen matka ja punamaalin keittotapahtuma perutaan.  Kesänäyttelyksi suunniteltu Erkki Soinisen siluettitöiden näyttely siirretään myöhempään ajankohtaan.  

Jäsenkirje lähtee matkaan ensi viikolla. Lähetämme sen sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköposti on tiedossamme ja kirjeenä niille jäsenille, joiden osoite on tiedossamme. Jos olet jäsen ja kirjettä ei näy eikä kuulu, niin laitatko yhteystietosi sähköpostilla tai soittamalla jollekin hallituksen jäsenelle (ks. Yhteystietoja).

 

18.3.2020

Rääkkylä-Seuran logo 

Rääkkylä-Seuralla on nyt oma logo eli tyylitelty tunnuskuvio. Se kuvaa vehmasta luontoa, järvimaisemaa ja kirkasta taivasta. Logo on ideoitu ja suunniteltu seuran omana työnä. Käytännön toteutuksesta on vastannut graafisen alan toimisto.

Logoa on tarkoitus käyttää seuran asiakirjoissa, nettisivuilla, kirjeissä, esitteissä ja mahdollisesti myös myytävissä tuotteissa.

18.3.2020

Sääntömääräinen kevätkokous pyritään järjestämään toukokuun loppuun mennessä. Ilmoitamme ajankohdan ja kokousjärjestelyt myöhemmin. 

Kevätkokouksessa käsitellään vuoden 2019 tilinpäätös ja täydennetään seuran hallitusta. Kokouksessa kuullaan esitys Rääkkylän muinaislöydöistä, muinaisista vesireiteistä ja asutuksen tulemisesta Rääkkylään. Katsellaan vanhoja valokuvia ja etsitään niistä tuttuja!

15.3.2020

Rääkkylän kirjasto ei ole avoinna 13.3.2020 lähtien, joten Rääkkylä-filmin esitykset 17.3. ja 18.3. peruuntuvat.  

10.2.2020

Rääkkylän historia yksiin kansiin

Rääkkylän historiakirjan suunnittelu on kestänyt liki 50 vuotta. Kunnanvaltuusto teki päätöksen pitäjähistorian kirjoittamisesta kunnan 100-vuotisjuhlakokouksessa vuonna 1974. Toimeenpano siirrettiin myöhemmäksi. Vuonna 1993 kunnassa nimitettiin historiatoimikunta, mutta asia ei vieläkään edennyt.

Ilkka Simanaisen laajan historiatyön innoittamana Rääkkylän historiakirjan suunnittelu aloitettiin uudelleen laajassa työryhmässä vuonna 2019 ja historiahankkeelle laadittiin hankesuunnitelma. Rääkkylä-Seura otti vastuulleen historian kirjoittamisen rahoituksen hankkimisen ja historiatyön koordinoinnin ja tätä varten nimitettiin historiatoimikunta. Vuonna 2020 historiatyölle haetaan rahoitusta ja tarkoituksena on saada ulkopuolinen historiakirjoittaja kirjoittamaan teos nimeltä Rääkkylän historia. Samalla tehdään nettisivusto Rääkkylän historiatekstejä varten; sinne kootaan eri kirjoituksia teemoittain. Tavoite on, että historiakirja valmistuu ja julkaistaan vuonna 2022.

Rääkkylä-Seuran tapahtumia tulossa vuonna 2020:

Rääkkylä-filmiä näytetään kirjastossa seuraavasti:

Tervetuloa katselemaan ja muistelemaan 1950-luvun Rääkkylää! Filmin on kuvannut ja ohjannut Paavo Luostarinen. Maaliskuulle suunniteltu filmin näyttöaika siirtyy tuonnemmaksi.

Lauantaina 25.4.2020 klo 10 alkaen ympäristötalkoot Paksuniemessä. Tervetuloa mukaan tutustumaan ja hoitamaan yhteistä kulttuuriperintöämme!

Punamaalia keitetään toukokuussa 2020. Koe-erän valmistumisen jälkeen järjestämme keittotapahtuman keskemmällä kesää ja valmistamme punamaalia myös myyntiin. Mukaan keittohommiin pääsee myös, ilmoitamme tarkemmat tiedot keväämmällä.

Myllyn tiloissa säilytetty muinaisveneen kopio pääsee tänä keväänä matkalle! Tästä kerromme myöhemmin ja ilmoitamme ajankohdan, jolloin venettä pääsee vaikka saattelemaan matkaan.

Juhannusaattona kokko syttyy Paksuniemessä klo 21. Tervetuloa perinteisimmästä perinteisimpään kesätapahtumaan!